Logo Gadero
service

Vlonder

Altijd al een vlonder in de tuin gewild? Met een vlonder van Gadero creëert u uw droomplekje in de tuin. Stel uw vlonder samen en kies uit diverse houtsoorten. Ook voor de montage producten voor uw vlonder kunt u bij Gadero terecht! Lees hieronder meer informatie over onze vlonders en doe inspiratie op voor een nieuw terras!

Wat voor vlonders verkoopt Gadero?

Bij Gadero heeft u een enorme keuze uit vlonderplanken. Of u nu op zoek bent naar een houten vlonder of een vlonder van kunststof, bij Gadero is het verkrijgbaar. Hieronder kunt u vinden welke soorten planken u bij Gadero kunt krijgen:

Naast bovenstaande opties heeft u ook nog de keuze uit extra brede of smalle terrasplanken, buitenparketvloeren, scheepsdekplanken en brugdekdelen.

Bij Gadero is er niet alleen keuze tussen verschillende planken, maar er is ook keuze uit diverse vlonderbouw acccessoires. Denk hierbij aan onderliggers, vlonder palen, schroeven, clips, terrasdragers, spotjes, olie en beits. Zo kunt u op onze website een complete vlonder samenstellen en een sfeervol terras creëren.

Wat voor verschillende vlonders kunt u maken?

Vlonderplanken kunnen gebruikt worden voor meerdere toepassingen. U heeft de mogelijkheid om een mooi terras aan te leggen met vlonderplanken, maar u kunt ook kiezen om de planken te gebruiken als aanlegsteiger. Hierbij bieden we ook trapbalken aan als u steiger een trappetje nodig heeft. Daarnaast kunt u uw vlonderplanken ook gebruiken als balkon. Hiervoor zijn hardhout en composiet terrasplanken het meest geschikt.

Wat is het beste hout voor een vlonder?

Er is veel keuze tussen houten vlonderplanken. Met elk soort vlonderplank kunt u een vlonder bouwen met een natuurlijke uitstraling. Toch is de ene vlonder duurzamer dan de andere en is niet elke vlonder even onderhoudsvriendelijk.

De beste hardhouten vlonderplanken zijn gemaakt van Bankirai of Ipe hout. Met een goede behandeling kunnen deze houtsoorten meer dan 25 jaar mee. De vergrijzing van beide soorten is erg mooi. De planken nemen weinig vocht en vuil op, mede dankzij de hardheid.

Accoya is een anders geschikt alternatief. Het is geen hardhout, maar het staat wel bekend als 1 van de beste houtsoorten die unieke eigenschappen heeft. U bent met Accoya verzekerd van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid, want het kan wel 50 jaar mee.

Composiet vlonderplanken

Het alternatief voor een vlonder van hout is een terras van kunststof planken. Composiet kent geen verrassingen, elke plank is hetzelfde. Composiet is het moderne alternatief voor hout. Het materiaal bestaat uit een combinatie van houtvezels en hoogwaardig kunststof. In ons assortiment vindt u tevens vlonderplanken die bestaan ui bijna 100% gerecycled kunststof. Deze samenstelling zorgt voor een milieuvriendelijk materiaal dat de natuurlijke uitstraling van hout behoudt. Echter ervaar je met composiet vlonderplanken niet de nadelen van hout zoals bijvoorbeeld splinters en het intensieve onderhoud.

Er vindt dus geen houtkap plaats voor het maken van een composiet vlonderplank. De houtvezels zijn afkomstig van FSC-gecertificeerde bedrijven. Hierdoor is composiet dus een echt duurzaam materiaal. Ook composiet vlonderplanken hebben een goede kwaliteit. We kunnen zeker stellen dat deze planken zeker 25 jaar meegaan. Composiet terrasplanken kennen weinig krimp en uitzetting, het is onderhoudsarm en makkelijk te monteren. Composiet geeft uw tuin een nieuwe uitstraling.

Best verkochte vlonders

Vlondertegels

Wilt u snel een vlonder aanleggen, uw dakterras of balkon voorzien van een vlonder? Bekijk naast onze vlonderplanken ook eens naar ons assortiment aan vlondertegels. Deze vlondertegels zijn in diverse materialen en maten, zoals 100 x 100 cm en 50 x 50 cm, leverbaar en zijn bij uitstek geschikt als terrastegel voor op een dakterras, balkon of een pad in uw tuin.

Houten terrastegels

Wilt u een nieuwe vlonder van hout maken maar u zoekt niet naar losse terrasplanken? Denk dan eens aan houten terrastegels! Bedek uw terras stijlvol met onze tuintegels van hout. De houten vlondertegels zijn verkrijgbaar in diverse hardhout soorten zoals Bankirai en geïmpregneerd hout. Kies voor hardhout voor een langere duurzaamheid. Tuintegels van geïmpregneerd naaldhout zijn goedkoper in aanschaf maar zijn minder duurzaam. Houten vlondertegels zijn in vele dikte en afmetingen leverbaar. Kies voor een dikkere maat terrastegel wanneer u intensief gebruik wilt maken van een terras met houten vlondertegels.

De hardhouttegels gaan ruim 20 jaar mee. De geïmpregneerde tegels in Scandinavisch grenen gaan circa 10 jaar mee. De tegels worden onzichtbaar (aan de onderkant) geschroefd met gegalvaniseerde of RVS vijzen. Monteer de tegels op bijvoorbeeld 45x70 mm steunbalken, bescherm uw dak desgewenst met onze rubberen tegeldragers. Bij 50x50 cm houten tuintegels adviseren we 3 balken te gebruiken onder elke tegel. Bij 100x100 cm tegels 4 stuks.

Kunststof vlondertegels

Naast een ruim assortiment aan houten vlondertegels biedt Gadero ook een assortiment aan in kunststof vlondertegels, ofwel composiet vlondertegels. Deze WPC vlondertegels van kunststof bieden een aantal voordelen t.a.v. houten vlondertegels. Zo zijn composiet vlondertegels verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals antraciet, beschikken composiet vlondertegels over een hogere duurzaamheid, ze zijn erg stabiel en vooral onderhoudsarm. In tegenstelling tot houten vlondertegels dient u kunststof vlondertegels enkel schoon te maken en niet te behandelen met beits en olie.

Steenschotten

Liever iets bijzonders? Vindt u een standaard terras van vlondertegels niet passen bij de stijl van uw tuin, of bent u op zoek naar een terras voor intensief gebruik. Wij bieden voor dit selectieve publiek ook een ruim assortiment aan steenschotten. Steenschoten komen uit ambachtelijke steenfabrieken en worden daar gebruikt om gebakken stenen op te drogen. Na intensief gebruik krijgen wij deze steenschotten dus rechtstreeks uit de steenfabrieken. Steenschotten zijn vooral populair door de fraaie verweerde en industriële look. Deze robuuste steenschotten zijn bij uitstek geschikt voor terrassen voor intensief gebruik en zijn leverbaar in Azobe hardhout en Grenen hout.

Er zijn twee soorten steenschotten; geschuurde steenschotten en ongeschuurde steenschotten. Over het algemeen raden wij u aan om geschuurde steenschotten te kopen, vooral als u het gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een terras of vloer. Het schuren kost namelijk veel tijd.

Moet ik mijn vlonder behandelen?

Wij raden aan om zowel naaldhout als hardhouten planken te behandelen. U beschermt de vlonder met een olie of beits. Zo gaat u vergrijzing tegen en blijven de planken langer mooi.

Naast olie of beits is het sowieso belangrijk om uw vlonder regelmatig schoon te maken met een bezem. U verwijderd hiermee grof vuil en voorkomt dat algen de ruimte krijgen om in de planken te treden. Hiermee voorkomt u ook dat uw planken glad worden.

Hoe duur is een vlonder?

De prijs van vlonderplanken is afhankelijk van een aantal factoren. Planken met een lange levensduur zijn duurder dan planken die een levensduur hebben van minder dan 15 jaar. Niet alleen de levensduur speelt een rol, maar ook het land van herkomst. Planken uit tropische landen zijn duurder dan planken die uit Europa komen, vanwege de afstand van het transport.

Daarnaast zit er ook verschil in de prijzen dankzij de verschillende lengtes. Onze planken zijn te verkrijgen in meerdere afmetingen. Daarom is er een vanaf prijs te zien die oploopt wanneer u kiest voor een langere lengte.

Hoe moet ik een vlonder plaatsen?

U wilt natuurlijk een stevige vlonder bouwen die jarenlang meegaat. Daarbij moet u rekening houden met meubelen en andere voorwerpen die op uw vlonder komen te staan. Hoe zwaarder uw tuinmeubelen en terras accessoires, hoe dikker de vlonderplank is wat wij adviseren. Lees onze tips voor het bouwen van een vlonder voor informatie over de bouw en plaatsing van de vlonderplanken. Hierin geven we u ook informatie over de paalafstanden, het aantal benodigde palen, planken en schroeven om een schitterend houten terras te creëren.

Wilt u vlonderplanken laten plaatsen? Onze montageservice helpt u graag verder. Wij doen graag het werk voor u en helpen u om uw droomtuin samen te stellen.

Heeft u vragen over het bouwen van uw vlonderterras of een tuinvlonder achter in de tuin? Voor advies en vragen over composiet of houten vlonders plaatsen kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze klantenservice. Met onze rekentool berekend u precies het benodigde aantal planken voor in de tuin. Vlonderplanken kopen doet u bij Gadero!

Welke onderbalken?

Wij van Gadero zeggen, bespaar liever op de plankdikte, dan op de fundering van uw vlonder. Dus bijvoorbeeld, liever een vlonderplank van 21 mm dikte en een goede fundering, dan een plank van 25 of 28 mm met een slechte fundering. Bij 18 en 19 mm dikte altijd onderbalken om de 35 cm hart op hart aanbrengen. Bij planken van 21-28 mm maximaal 40 cm hart op hart ruimte tussen uw balken aanhouden. Zo gaan uw terrasplanken niet veren en nog belangrijker, gaan uw planken minder werken en houdt u een stabiele vlonder.

Hieronder vindt u een advies t.a.v. het gebruik van maatvoering onderbalken per toepassing:

  • 30 x 65 mm - Veel gekozen bij balkon of dakterras met weinig hoogte

  • 40 x 60 mm - Veel "plat" gebruikt op een stenen ondervloer voor terras minder intensief gebruik

  • 45 x 70 mm - Veel “staand” toegepast aan een 6x6 piketpaal (meest gekozen)

  • 45 x 90 mm - Veel “staand” gebruikt op stenen vloer of piketpalen als onderregel

  • 50 x 100 mm - Veel gekozen voor extra stevigheid voor terras voor intensief gebruik

  • 50 x 150 mm - Geschikt voor toepassing bij het bouwen van een steiger bij het water

Dit zegt vlonderexpert Henk Jan over onderbalken voor een terras:

"De basis van een vlonder is de fundering. Bezuinig niet op de tussenafstand van onderbalken en houdt hart op hart de voorgeschreven afstand aan. Houdt dus bij een standaard vlonderplank met een dikte van 21-28 mm maximaal 40 cm hart op hart tussenruimte aan. Dat zorgt echt voor een stevige vlonder."

Montage onderbalken

Monteer uw onderbalken bij voorkeur aan piketpalen (meestal 6x6x100 cm). Zo liggen uw balken stabiel en heeft u de mogelijkheid voor minimaal 20 cm ventilatieruimte onder uw vlonder. Plaatst u uw balken op betontegels? Leg dan altijd ter bescherming van vocht rubberen tegeldragers onder uw balken en maak uw onderbalken vast aan uw tegels of betonvloer. Gebruik desgewenst onze verstelbare terrasdragers.

Accessoires Vlonder

Onze vlonderschroeven zijn sterk en vangen werking van hout goed op. Met rubberen tegeldragers kunt u onderbalken die liggen op een stenen vloer iets vrijmaken zodat deze niet blijvend nat worden. Als alternatief voor een vlonder op 6x6x100 cm piketpalen kunt u ook verstelbare terrasdragers gebruiken.

Anti worteldoek onder uw vlonder beschermt uw houten terras tegen onkruid of een siersplit tegen doorgroeiing van onkruidplantjes. Ook zorgt gronddoek voor minder ongedierte en dat uw split of grindmat stabieler ligt. Verleng verder de levensduur en vertraag het vergrijzen met hardhoutolie.

Vlonder inspiratie

Meest gestelde vragen over vlonders