Logo Gadero
service
Blog

De meest gestelde vragen over gevelbekleding

Gadero logo
Geschreven doorLieke

Je hebt je vast wel eens een aantal dingen afgevraagd met betrekking tot gevelbekleding, hierin hebben we de meest gestelde vragen beantwoord.

Blog Fassadenverkleicung gevelbekleding schuur

De meest gestelde vragen over gevelbekleding

Je hebt je vast wel eens een aantal dingen afgevraagd met betrekking tot gevelbekleding, hierin hebben we de meest gestelde vragen beantwoord.

Wat is gevelbekleding?

Gevelbekleding is het materiaal dat aan de buitenkant van een gebouw kan worden bevestigd. Het zorgt ervoor zorgt ervoor dat je gevel beschermt wordt tegen regen, wind an andere weersinvloeden. Gevelbekleding is ook nog eens mooi, het geeft een ander uiterlijk aan het gebouw. Door de kleur, textuur en het patroon, geeft het vaak een natuurlijke uitstraling aan een gebouw. Gevelbekleding kan van hout, kunststof of steen gemaakt zijn.

Wat kost gevelbekleding?

Houten gevelbekleding is verkrijgbaar vanaf 15 euro tot ongeveer 120 euro per vierkante meter. Je kan natuurlijk ook kiezen voor hardhouten gevelbekleding, dit kost 40 tot 85 euro per vierkante meter. Kunststof gevelbekleding is wat duurder, dit begint vanaf 65 euro tot 120 euro per vierkante meter.

Welke folie achter gevelbekleding?

UV werende Folie Open gevelbekleding

Gesloten gevelbekleding

Voor gesloten gevelbekleding kun je het beste dampopen folie gebruiken. Deze folie laat waterdamp door en regen niet naar binnen, hierdoor wordt geprobeerd om vochtproblemen en overige schade te voorkomen. Deze folie kan je het beste gebruiken in combinatie met isolatiemateriaal.

Open gevelbekleding

Voor open gevelbekleding kun je het beste UV-werende folie gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je niet ziet dat je het folie hebt gebruikt. Verder houdt deze folie waterdamp door en regen tegen, waardoor er geen vochtproblemen kunnen ontstaan.

Welk hout voor gevelbekleding?

Houten Gevelbekleding

De meest populaire houtsoorten voor gevelbekleding zijn:

  • Red Cedar is duurzaam en weerbestendig. Het hout heeft een warme, roodachtige kleur en een fijne textuur, dit hout wordt vaak gekozen voor traditionele en moderne gebouwen.

  • Europees Lariks is duurzaam en heel mooi. Het hout heeft een goudbruine kleur, welke na verloop van tijd kan vergrijzen, dit zorgt voor een rustieke uitstraling.

  • Thermisch gemodificeerd Ayous is duurzaam en lichtgewicht hout. Door het stoomproces krijgt Ayous een luxe, egale kleur. Deze houtsoort is ook zeer geschikt voor een houten huis of vakantiehuisje.

  • Thermisch gemodificeerd Fraké duurzaam, stabiel en licht hout. Het hout heeft een karakteristieke uitstraling, met een vlamachtige tekening en zwarte lijnen, hierdoor krijgt je gevel een levendige uitstraling.

Het is belangrijk dat je bij het kiezen van de houtsoort voor jouw gevelbekleding rekening houdt met duurzaamheid, onderhoud, prijs en de gewenste uitstraling die je aan het gebouw zou willen hebben. Controleer ook of het hout afkomstig is van duurzame bronnen, of het voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en brandveilig is.

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

gevelbekleding composiet

De goedkoopste gevelbekleding die bij Gadero verkrijgbaar is, is houten gevelbekleding. Verder zijn er nog meer opties die goedkoop zijn. Dit hangt ook altijd af van de beschikbaarheid van de materialen en varieert daarom altijd een beetje.

  • Houten gevelbekleding: Over het algemeen is onbehandeld vurenhout een van de goedkopere opties voor gevelbekleding. Deze houtsoort is betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar. Het kan echter wel extra onderhoud vereisen, zoals regelmatig schilderen of oliën, om de duurzaamheid te behouden.

  • Thermowood gevelbekleding: Thermowood is thermisch gemodificeerd hout, wat betekent dat het behandeld is om het duurzamer en beter bestand tegen vocht en insecten te maken. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn dan bij onbehandeld hout, kan thermowood op lange termijn kostenbesparend zijn omdat het minder onderhoud vereist.

  • Hardhouten gevelbekleding: Hardhout kan duurder zijn dan vurenhout of thermowood, maar het biedt een natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Hardhouten gevelbekleding kan een goede investering zijn voor wie op zoek is naar een langdurige oplossing met minder onderhoud.

  • Composiet gevelbekleding: Composiet gevelbekleding combineert houtvezels met kunststof, waardoor het een duurzaam en onderhoudsarm materiaal is. De initiële kosten kunnen hoger liggen dan bij traditioneel hout, maar op lange termijn kan het besparen op onderhoudskosten.

Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met het onderhoud wat deze opties nodig hebben. Het kan zo zijn dat dingen goedkoper zijn in aanschaf, maar doordat er regelmatig onderhoud nodig is het alsnog duurder is als je alles bij elkaar optelt. Bekijk daarom de totale kosten, waaronder montage, duurzaamheid en onderhoudsvereisten voordat je je gevelbekleding daadwerkelijk gaat kopen.

Waarom gevelbekleding?

Gevelbekleding thermowood grenen boards and batten wand

Waarom zou je gevelbekleding willen plaatsen?:

  • Bescherming, gevelbekleding biedt bescherming aan het gebouw tegen weersinvloeden zoals regen, wind en zonlicht. Door de beschermende laag over de buitenmuren heen, kan gevelbekleding helpen om vochtproblemen en schade door UV-straling te verminderen, wat ervoor zorgt dat je gevel een langere levensduur heeft.

  • Uitstraling, door te werken met verschillende materialen, kleuren en eventueel texturen kun je ervoor zorgen dat je de hele uitstraling van jouw gevel helemaal naar je eigen wens kan maken zonder dat je een hele verbouwing hoeft te doen.

  • Isolatie, bij bepaalde soorten gevelbekleding kun je extra isolatie toevoegen aan een gebouw. Hierdoor vermindert het energieverbruik, waardoor je kosten kan besparen.

  • Onderhoudsgemak, door gevelbekleding te plaatsen hoef je minder onderhoud aan je gebouw te doen. Als je dan ook nog eens kiest voor onderhoudsarme gevelbekleding, zoals kunststof gevelbekleding of aluminium gevelbekleding, hoef je heel weinig onderhoud uit te voeren.