Logo Gadero
service
Blog

7 tips voor het kopen van een overkapping

Gadero logo
Geschreven doorHanneke

Het hele jaar genieten van uw tuin, wat een heerlijk idee! Plaats een overkapping in uw tuin en deze droom kan werkelijkheid worden. Maar wat voor overkapping kiest u? Want er zijn nogal wat mogelijkheden. Zo kunt u gaan voor een aanbouw veranda, tuinkamer of kapschuur. Allen hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Om u op weg te helpen hebben wij hieronder 7 tips op een rij gezet voor de aankoop van een overkapping. Lees verder en ontdek welke overkapping bij u past!

Overkapping met verzinkte elementen

1. Waar gaat u de overkapping voor gebruiken?

Eigenlijk is de belangrijkste vraag die u voor uzelf dient te beantwoorden: wat verwacht ik van mijn nieuwe overkapping? Als u ook buiten wil zitten als het regent is een simpele aanbouw veranda vaak voldoende. Maar als u graag het hele jaar door van uw tuin geniet is een overkapping met glazen wanden, zoals een tuinkamer, misschien meer iets voor u. Zoekt u naast een overkapping ook nog wat bergruimte? Ga dan voor een blokhut met overkapping. Het is dus belangrijk dat u duidelijk voor ogen heeft wat u wilt bereiken met het plaatsen van een overkapping, zodat u de juiste overkapping kiest.

Glasschuifwand tuinkamer antraciet

2. Kies het formaat van uw overkapping

De volgende stap is het formaat van uw overkapping bepalen. Het is verleidelijk om een kleinere overkapping te nemen, want deze is vaak goedkoper en neemt minder ruimte is beslag. Maar bedenk dan wel dat u een overkapping van zo’n 3.5 meter diep nodig heeft als u er een grote eettafel onder wil zetten en iedereen aan tafel ook nog droog moet blijven. Gaat u uw overkapping alleen gebruiken voor bijvoorbeeld een loungebank? Dan kunt u wel een iets minder grote overkapping kiezen. Laat bij het formaat van uw overkapping dus meespelen welke meubels u eronder wilt plaatsen en wat u met de overkapping wil doen.

3. Welk materiaal kiest u?

Bij Gadero vindt u zowel houten als aluminium overkappingen. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Een terrasoverkapping van hout heeft een warme natuurlijke uitstraling, is voordeliger en makkelijk zelf te plaatsen en te bewerken. Een overkapping van aluminium heeft een luxe moderne uitstraling, is zeer duurzaam en heeft maar weinig onderhoud nodig. Daarentegen plaatst u een aluminium overkapping minder makkelijk zelf en zijn ze vaak iets duurder.

Steigerhouten Kloostertafel 300 x 100 x 78-cm

Of u kiest voor een houten of aluminium overkapping hangt dus af van een paar zaken. Als u een budget overkapping zoekt kunt u beter kiezen voor hout, voornamelijk omdat dit voordeliger en eenvoudiger zelf te plaatsen is. Ook staat een houten overkapping mooi in een landelijke tuin. Zoekt u eerder een onderhoudsarme overkapping met een lange levensduur? Dan is aluminium iets voor u. Bovendien past een aluminium overkapping qua uitstraling goed bij een strakke en moderne tuin. 

4. Ligt er een goede fundering?

Bij het plaatsen van een overkapping moet u het belang van een goede fundering niet onderschatten. Zeker als u een overkapping aan uw woning plaatst is een goede fundering van belang. Gaat de overkapping verzakken, dan heeft dit ook effect op uw gevel. Grotere overkappingen of een overkapping met een dak van glas is misschien zwaarder dan u inschat. Bij Gadero vindt u alles voor de fundering van overkappingen, zoals betonpoeren en snelbeton. Denkt u dat er voor uw beoogde overkapping meer nodig is? Neem dan contact met ons op.

kapschuur 1

5. Impact op uw tuin en huis

Een overkapping zorgt ervoor dat u nog meer kunt genieten van uw tuin, maar houd ook rekening met de impact van een overkapping. Als u voor een aanbouw veranda kiest, kan dit ervoor zorgen dat u minder licht in uw woonkamer krijgt. Door voor bijvoorbeeld heldere polycarbonaat platen te kiezen zorgt u ervoor dat er nog ruim voldoende daglicht naar binnen komt. En een overkapping met berging neemt nogal wat ruimte in uw tuin in. Dan wilt u wel dat deze op de goede plaats staat, zodat deze u niet beperkt in uw ruimte. Maak dus voor de aanschaf van uw overkapping een goed plan en meet uit wat wel en niet in uw tuin past. 

6. Gaat u de overkapping zelf plaatsen?

Een houten overkapping is voor de gemiddelde doe-het-zelver wel te plaatsen. Echte ervaren klussers kunnen zich ook nog wel aan een aluminium overkapping wagen, zeker met onze handige klustip ‘aluminium aanbouw veranda plaatsen’ erbij. Bent u geen van beide? Dan kunt u ook gebruik maken van onze montageservice. Hierbij plaatsen wij uw aanbouw veranda, overkapping, tuinkamer of overkapping met berging voor u! Zo hoeft u zich dus niet druk te maken over het plaatsen van een overkapping en hoeft dat uw aankoop dus ook niet in de weg te staan.

blokhut stig met overkapping

7. Wat kost een overkapping?

Een overkapping kost gemiddeld tussen de € 1500 en € 4000, maar dit is erg afhankelijk van de keuzes die u maakt. Zo is het goedkoper om zelf een overkapping samen te stellen en te plaatsen, dan om een complete aluminium tuinkamer aan te schaffen en te laten plaatsen. Voor de aanschaf van uw overkapping zal uw budget dus een rol spelen. 

Wat is belangrijk bij de keuze voor een overkapping?

Om nog even samen te vatten zetten we hieronder de belangrijkste punten voor de aanschaf van een overkapping op een rij:

  • Het doel van de overkapping

  • Het formaat

  • Uw budget

  • Het materiaal

  • De fundering

  • Ruimte die u heeft aan uw huis en in uw tuin

Of u hem zelf gaat plaatsen of laat plaatsen

prieel-superieur-hout

Als u antwoord kan geven op deze vragen dan weet u zeker dat u de overkapping van uw dromen gaat uitzoeken. Bij Gadero vindt u zeker de overkapping die u zoekt. Bekijk onze aluminium aanbouw veranda’s, onze overkappingen met schuur en onze houten prieëlen en vind uw ideale overkapping.